George Monbiot: Vroče (Kako ustaviti pregrevanje planeta)

George Monbiot: Vroče (Kako ustaviti pregrevanje planeta)

Za začetek citat iz knjige:

“Lahko na primer določimo, da so finančni stroški orkana Katrina, ki so ga morda okrepile podnebne spremembe, znašali približno 75 milijard dolarjev, in s to številko pomagamo izpeljati ceno ogljičnega onesnaževanja. Pa to zajame tudi trpljenje ljudi, ki jim je uničilo dom? Zajame tudi delno uničenje New Orleansa, ene najbolj nenavadnih in ustvarjalnih skupnosti na svetu? In najpomembnejše, zajame tudi vrednost vseh tistih, ki so utonili? Z drugimi besedami: lahko človeškemu življenju pripišemo ekonomsko ceno? In ekosistemu ali podnebju? … Če verjamete, da je odgovor “da”, bom predpostavljal, da preveč časa preživite s kalkulatorji in premalo z ljudmi.

Če povem drugače. Odločitev za boj proti podnebnim spremembam, mora biti moralna in ne ekonomska odločitev. Bidisi se odločimo, da je prav, če porabimo ogromno denarja za poskuse preprečevanja katastrofalnih podnebnih sprememb, bodisi se odločimo, da ni prav. A odločitev moramo sprejeti na podlagi tega, kakšno vrednost imajo za nas ljudje in kraji kot ljudje in kraji, in ne kot številke v računovodskih knjigah.” (Monbiot, 2010, str. 88&89)

Skratka. Knjiga Vroče, zbirka Krtina, avtor George Monbiot, eden najvplivnejših radikalnih mislecev na Zemlji. Več o njem si lahko preberete tudi na www.monbiot.com, sicer pa v knjigi Vroče preberite (vroče, vroče priporočamo) o tem, kako pravzaprav sploh ni takšen problem, porabiti malo manj elektrike, kot pa je porabimo zdaj, in kako moramo (!) radikalno znižati raven ogljikovega dioksida, ki jo trenutno proizvajamo in spuščamo v zrak, naš ljubi zrak. Hja. Monbiot ponudi nekaj odličnih predlogov za dokaj elegantno izpeljavo te naloge, poleg pa ponudi še nekaj luštnih razmišljanj o tem, kaj je recimo prirojeni idiotizem, hehe, pa pravičnost sprememb, ki jih ponuja, nekaj o pasivnih hišah, pametnih hišah, gradbenih uredbah, sončni energiji, jedrski (uf, uf, tukaj ugrizne v trdo jabolko) energiji, pač, o energiji skratka.

“Če hočemo, da so nujne spremembe čim manj boleče, to med drugim pomeni, da morajo biti čim bolj pravične.”

Berite, berite, berite

in, jasno, ukrepajte, prosim.

No comments.

Leave a Reply