Prva okrogla miza o glini

Prva okrogla miza o glini

okrogla miza

Sreda, 18.9.2013, Lenart – naša prva javna okrogla miza o gradnji z glino!

V prostorih Knjižnice Lenart smo se zbrali sami navdušenci: na majhen oglas v časopisu, na elektronska pisma in telefonske klice so se odzvali številni, ki jih zanima trajnostna gradnja z naravnimi materiali. Arhitekti, učitelji, gradbinci, oblikovalci, mizarji, pleskarji, zeliščarji, gozdarji, študenti, upokojenci, pač, zelo raznoliki profili ljudi, ki jih druži navdušenje nad glino in vsemi njenimi izpeljavami, sedli smo na kup in se malo pomenili …

Andreas Joerdens in Rainer Schuhmann, naša gosta iz berlinskega društva LehmWerk, sta spregovorila o dolgotrajni in trmasti poti, ki so jo nemški gradbinci z naravnimi materiali prehodili, da so glini zagotovili današnji – za slovenske razmere zavidljivi – položaj med ostalimi gradbenimi materiali. Razložila sta nekaj možnosti, ki jih imajo nemški srednješolci in študenti, da se izobrazijo o tovrstni gradnji, ter do podrobnosti predelala tudi nemško gradbeno zakonodajo, po kateri je glina popolnoma enakovredni material vsem drugim gradbenim materialom … Za poslastico smo si pogledali črno-beli učni film iz 50-ih let 20. stoletja, s katerim so v nekdanji Vzhodni Nemčiji poučevali študente gradbenih smeri o “butanih” hišah – v pokrajini Saški še danes stojijo po cele četrti stanovanjskih blokov, zgrajenih iz “butane” gline.

Slovenjegoriški mojster Jože Korošec nam je povedal nekaj svojih gradbinskih izkustev ter precejšnjo mero prigod, ki jih je kot mladi vajenec doživljal v sosednji Avstriji in pri nas doma. Večer nam je popestril še s pikantnimi fotografijami svojih izdelkov iz lesa, mehkih izdolbenih oblin svoje izrezbarjene ženke, pa križev, ki jih je postavil po Slovenskih goricah, in za povrh še bujnega rdečega kaktusa, ki mu je pognal na oknu. Temu se reče celostni pristop!

Udeleženci sestanka smo se razšli z obljubo, da pljunemo v roke, nadaljujemo sodelovanje in razvijemo učni center za gradnjo z naravnimi materiali, še posebej z glino, lesom, slamo in kar je še teh reči. In obljuba dela dolg!

Foto: Daniele Croci

No comments.

Leave a Reply