Delovne akcije: zdrav duh, telo in hiša

Delovne akcije: zdrav duh, telo in hiša

mladi v akciji zd

Projekt Gradimo trajnostno prihodnost smo zasnovali kot sklop rednih srečevanj in sestankov skupine mladih ljudi, ki so si na srečanjih izmenjavali znanja, izkušnje in možnosti neformalnih izobraževanj o gradnji z naravnimi materiali. Poleg smo dali še zvrhano mero “aktivnega preživljanja prostega časa v naravi”, torej delovne akcije.

Če smo pozimi in v zgodnji pomladi le tu in tam splezali na prosto, si ogledali posestvo Zelene centrale, spravljali drva in oželedeneli les ter poslušali, kako rastejo prvi zvončki, smo v kasni pomladi močno zavihali rokave in se lotili našega “delovnega mesta”.

V pestrih delovnih akcijah, ki so se raztegnile od aprila čez maj in junij v julij, smo očistili stari hlev, odvrgli neuporabne reči, zamenjali strohneli les in zakrpali nevarne luknje ter naredili vse, da smo posestvo Zelene centrale pripravili na naše intenzivne štirinajstdnevne poletne delavnice.

Med delovnimi akcijami smo se spoznavali in veliko klepetali, o človeku, naravi, svetu in vsem, ter ugotavljali, kako delo krepi človeka, kako zrak dobro dene in kako je hrana odlična, ko je narejena z ljubeznijo in zaužita z lakoto. Prav tako smo prek delovnih akcij do zadnjega kotička spoznali našo ljubo štalico, ji prisluhnili in naredili načrt, kako bomo en majhen kotiček tega širnega prostora preuredili zase: za bodoče skupnostne akcije, za ustvarjalne trenutke, za čudeže …

Povsem na koncu delovnih akcij, tik pred začetkom delavnic, so Iztok, Matija, Mišo in Nejc (ob strumni pomoči naših super otrok Metke, Matevža in Žiga ter živalic Zelene centrale) pripravili še konstrukcijo iz slamnatih bal.

Med delom je nastalo več sto fotografij, izbrali smo nekaj od njih, avtorji pa so različni. Upamo, da se nam na naslednjih akcijah pridruži še kakšen par rok … luštno je blo in še bo.

No comments.

Leave a Reply