Mraz? Posadimo drevo!

Mraz? Posadimo drevo!

Mraz? Posadimo drevo!

Marec 2015: skupina Visokodebelni travniški sadovnjak

Začetek pomladi je na obzorju, a mraz pritiska z vseh strani. Naša sveža ekipa s pokrajšanim imenom “Sadovnjakovci” razume, da obstaja čas za zimsko spanje in čas za akcijo. Začetek marca je vsekakor čas za akcijo. Vprašamo se: kako posadimo drevo? In v naši stari hiški najdemo neko staro čtivo, v katerem so zapisane mnoge skrivnosti …

knjiga

A teorija ne zadošča, naša radovednost je brezmejna. Pomaga nam Gregor Božič, naš mentor, tisti filmski režiser, ki je v Goriških brdih ustvaril imeniten učni sadovnjak in projekt Zgodba sadeža. Zavihamo rokave in pljunemo v roke. Lekcija gre nekako takole:

“Izkoplje se dovolj globoka jama (odvisno od konfiguracije terena in globine zemljine). Dno jame se drenira (nasujemo material, ki dobro prepušča vodo: npr. prod, kamenje, grob pesek), sledi plast travne ruše (plast trave je obrnjena navzdol), ki smo jo odstranili na začetku kopanja. Nato v jamo nasujemo uležan hlevski gnoj, pomešan s pepelom, sledi plast zemlje. Na vrh nasujemo zemljo za sajenje in lesni pepel in v to mešanico skupno z izkopano zemljo posadimo sadiko. Sadiko predhodno zaščitimo (korenine in koreninski vrat) s pleteno jekleno košaro (zaščitno mrežo); zaščita je potrebna zaradi nevarnosti objedanja korenin (voluhar) in posledično propada sadike. Sadilno jamo zasujemo do konca s preostankom zemlje, ki nam je še ostala. Pazimo na to, da je cepljeno mesto približno 10 cm nad nivojem zadnje plasti zemlje. Ob sadiko zabijemo še količek ali dva, ki služi za stabilizacijo sadike prvo leto, ko še ni ukoreninjena. Sadika je s količkom povezana z vezivom, ampak ne premočno, da ne pride do poškodbe kambija. Sadiko je potrebno zaščititi še z mrežo, ki preprečuje objedanje s strani srnjadi.” (Sebastjan Štruc, udeleženec delavnic)

 Več v praksi oz. na fotografijah! Hej ho, hej ho, dreveščka posajamo … (in ker je groooozni mraz, se s kopanjem ogrejemo; no, ali vsaj poskušamo …)

Foto: Nataša Kramberger

 

No comments.

Leave a Reply