HIŠA KRUHA, projekt skupnostne umetnosti s finančno podporo JSKD

HIŠA KRUHA, projekt skupnostne umetnosti s finančno podporo JSKD

Zelena centrala se je s projektom HIŠA KRUHA sredi maja 2011 uspešno prijavila na razpis za skupnostne umetnosti Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

(več o razpisu si lahko preberete tukaj)

Izčrpno in natančno smo razdelali in predstavili projekt, ki zajema obnovo stare domačije Tomažič-Gomboc v skupnostno kulturno, ekološko, izobraževalno, turistično in umetniško platformo z imenom Hiša kruha. Vendar ta obnova ni kar tako, ni zgolj preprosto prenavljanje zidov in pleskanje sten. O, ne! Gre za prenovo cimprane domačije (lesene hiše z ometom iz ilovice in slame) z medgeneracijskim učenjem. Kaj to pomeni? To pomeni, da nas bodo stari mojstri, tisti, ki so v svoji mladosti še gradili in obnavljali cimprane hiše svojih staršev, sosedov in prijateljev, prav ti mojstri bodo nas, mlade nadobudne graditelje, učili, kako stesati les, kako pripraviti ilovico in jo pomešati s slamo, kakšno žito nasejati, da bo iz njega lahko nastala slamnata streha, kako slamo počesati, prečesati, zvezati, jo spraviti na podstrešje …

skratka, kako obnoviti cimprano hišo na način, ki so ga nekoč poznali vsi, danes pa ga ne pozna skoraj nihče več.

In kaj se bo v Hiši kruha dogajalo takrat, ko bo prenovljena in čvrsta kot nova?

Hiša kruha bo prostor za “duševno in telesno hrano”, za kruh v vseh pomenih besede, govorimo o platformi, torej o nekakšni postaji, postojanki, kjer se bodo srečevali, sodelovali, pogovarjali, izmenjavali mnenja, si pripovedovali, spraševali, učili, spoznavali ljudje vseh starosti in iz vseh vetrov.

Hiša kruha bo prostor umetniškega ustvarjanja, bo dom za tradicionalno prireditev Žetev, ki v Jurovskem Dolu poteka že 21 let, za krušno peč in kuharske tečaje, bo vinska klet za domača vina domačih vinogradnikov, shramba za slastne domače pridelke, prav tako bo Hiša kruha knjižnica domače poezije, proze in dramatike, oder za literarne večere in jazzovske koncerte, razstavni prostor in prostor raziskovanja, skratka, Hiša kruha bo hiša, v katero vstopiš kakor v svoj dom in tam ostaneš, dokler si nisi napolnil srca in duše ter razburkal misli tako zelo, da moraš takoj, še zdaj, v tem hipu, tudi ti narediti nekaj

USTVARJALNEGA!

Celotni projekt Hiše kruha si lahko preberete tukaj: HISA KRUHA, za konec pa samo še pojasnilo – Zelena centrala je v okviru tega projekta pri JSKD zaprosila za 25.000 evrov, prejela pa 7.000 evrov. JSKD ima seveda omejena sredstva in Hiša kruha je eden od dvanajstih (!) projektov, ki jih bo JSKD v okviru razpisa za skupnostne umetnosti financiral letos (prijavljenih je bilo 111 projektov!). Zaradi omejenih sredstev pri Zeleni centrali v tem letu ne bomo mogli izvesti čisto vseh predvidenih dejavnosti, a verjemite – vztrajno in zagnano delamo naprej in Hiša kruha bo kmalu, kmalu zaživela v vsej svoji lepoti! Spremljajte nas in pridite na obisk!

Glede financ razpisa za skupnostne umetnosti pa še tole (vir: spletna stran JSKD): Okvirna vrednost  vseh razpoložljivih sredstev za predmet razpisa je znašala 70.000,00 €. JSKD je v roku prejel 111 vlog.  Strokovno programska komisija je pregledala vse popolne in pravočasne vloge, ki  so jih vložile upravičene osebe in v sofinanciranje predlagala 12 projektov, ki  izpolnjujejo vse splošne kriterije in so pri presoji posebnih kriterijev prejeli  najmanj 65 od možnih 100 točk. Komisija je tri projekte, ki bodo sofinancirani,  v kolikor bo oblikovan delež sredstev iz naslova odpovedanih ali v nezadostni  meri realiziranih sprejetih projektov, uvrstila na čakalno listo.  

No comments.

Leave a Reply