Kulturna krajina dolov: sadovnjak

Kulturna krajina dolov: sadovnjak

Kulturna krajina dolov: sadovnjak

April je čas za teorijo v praksi, heh, in krajinska arhitektka Anja Logar ter biologinja Katja Logar sta nam v imenitnem  razložili, kaj pomeni pojem “kulturna krajina dolov”. Temu se danes kunštno reče permakultura, a ljudje so že od nekdaj svoja bivališča, polja in travnike umeščali v prostor na način, ki je bil najbolj skladen z naravnimi danostmi nekega okolja.

Pomemben del kulturne krajine dolov so tudi visokodebelni travniški sadovnjaki, neločljivo povezani z zdravim in zadovoljnim vsakdanom tega dela Štajerske. Pri tem dodajmo, da so “doli” prav posebna krajina, značilna za del Slovenskih goric, prepoznamo pa jih po potočku, ki teče po dolini, in rebrih, ki se mehko in počasi dvigajo v hrib; kdor pa ne vidi geografije, vsekakor sliši imena vasi: Jurovski Dol, Jakobski, Jareninski, Vukovski Dol …

Ne le za človeka, visokodebelni travniški sadovnjaki so ključni za celotni ekosistem, saj s svojimi specifičnimi zatočišči in krmišči gostijo nešteto živali, predvsem ptic, žuželk in majhnih sesalcev.

Več v predavanju!

No comments.

Leave a Reply