Na obisku: kako sušijo sadje v Gradežu

Na obisku: kako sušijo sadje v Gradežu

Na obisku: kako sušijo sadje v Gradežu

Julij 2015: skupina “Sadovnjak” gre na ekskurzijo!

Prve jablane, “žitn’ce” in celo “ropotli” so že dozorele, da smo imeli obilno popotnico jabolk za s seboj, ko je ekipa iz programa “Visokodebelni travniški sadovnjak” odrinila na strokovno ekskurzijo proti zahodu. Prvi postanek: Gradež. Le nekaj kilometrov južno od Ljubljane Društvo za ohranjanje dediščine Gradež bdi nad prekrasno sušilnico sadja, v kateri od poznega poletja pa vse do zime sušijo sadje, toliko sadja, da diši kilometre in kilometre naokoli, po sladkem, po dobrem, po mmm.

Naša ekipa je poskusila krhlje in žganje in si dodobra ogledala sušilnico (Cveto se je mimogrede javil, da bi šel za kurjača …), nato pa so nas odpeljali še v kozolec, kjer smo slišali mnogo pozabljenega in na novo odkritega o žitu in žetvi, pod stoletno lipo smo prisluhnili zgodbam o pradavnem vodnjaku in črni kuhni (ki smo ju nato tudi videli) ter zaključili postanek v Gradežu v imenitnem, z bučami in fižolom obogatenem visokodebelnem sadovnjaku.

Ustavite se kdaj tudi vi, še posebej septembra, ko v Gradežu vsako leto pripravijo Praznik suhega sadja! Mmm, diši, diši … mmm, se cedi, se cedi!

No comments.

Leave a Reply