CROWD – novi načini razširjanja literature

CROWD – novi načini razširjanja literature

CROWD – novi načini razširjanja literature

Zelena centrala se pridružuje mednarodni mreži CROWD in njeni vseevropski literarni avtobusni turneji!

imagine crowd

Od maja do julija 2016: 100 književnikov iz 37 držav na 12-tedenski avtobusni turneji po Evropi in Turčiji / Vseevropska mobilna bralna seansa se začne 2. maja v Helsinkih, prečka 14 držav in 50 postojank, začenši na Finskem, potujoč prek Nemčije, Avstrije in po »balkanski poti« do Cipra, od metropol do planinskih koč / Književnost kot potujoči festival slavi sporazumevanje in povezovanje / Slovenska avtorica na turneji Anja Golob / Slovenska postaja Zelena centrala v Jurovskem Dolu na predkresni večer 22. junija

100 literatov, 12 tednov, 14 držav

Začenja se avtobusna turneja, ki bo Evropo povezala v 12-tedensko mobilno bralno seanso. Več kot 100 avtorjev literature iz 37 držav bo zajelo kontinent, od severnega evropskega konca na Finskem do skrajnega juga, čez Norveško, Švedsko, Dansko, Nemčijo, pa čez Poljsko, Češko, Avstrijo, Slovenijo ter po »balkanski poti« do Cipra. Skupno bo avtobus prečkal 14 držav in se ustavil na več kot 50 različnih literarnih postojankah. Turneja se začne 2. maja v Helsinkih in se končuje 24. julija v Limassolu na Cipru. V Sloveniji se bo ustavila 22. junija, na predkresni večer, na Zeleni centrali v Jurovskem Dolu. Slovenska pesnica Anja Golob bo na turneji sodelovala med 29. majem in 5. junijem, ko bo avtobus prečil Nemčijo, Poljsko in Češko.

Kdo ali kaj je CROWD?

Evropska avtobusna bralna turneja je projekt mreže literarnih aktivistov »CROWD«, ki so jo skupaj vzpostavile štiri evropske literarne nevladne organizacije – berlinska literarna hiša Lettrétage, Forum Stadtpark iz avstrijskega Gradca, finski Nuoren Voiman Liitto in ciprski Ideogramma. Mreža CROWD v maniri neprofitne organizacije spodbuja nacionalno in mednarodno izmenjavo vsebin in znanj med organizatorji literarnih dogodkov, avtorji, prevajalci, kulturnimi posredniki, pa tudi politiki. Prav tako CROWD evropskemu občinstvu »v realnem času« ponuja vpogled v mnogovrstnost trenutnih evropskih literarnih dogajanj: prek digitalne platforme, pa tudi »v živo«. CROWD je popolnoma decentralizirana in ne-hierarhizirana mreža, ki želi tudi v prihodnje razvijati evropsko literarno prizorišče, predvsem pa neutrudno odkrivati, kaj je na njem svežega in razburljivega.

Vzgibi turneje

Vseevropsko literarno avtobusno potovanje bo povezalo avtorje vseh zvrsti, poetik in starosti, tiste že uveljavljene in tiste, ki jih je šele treba odkriti. Pri izbiri sodelujočih avtorjev se organizatorji niso ozirali le na zveneča imena, pač pa tudi na avtorjevo vključenost in prisotnost v lastnem ustvarjalnem okolju in širši skupnosti. Mnogi med izbranimi avtorji so razpeti prek različnih kulturnih križišč zaradi svojega izvora ali večjezičnosti.

Pod geslom »Ustvarjati nove poti razširjanja« želi CROWD iznajti nove načine, kako literarne avtorje povezati med seboj, pa tudi kako avtorje povezati z drugimi, z občinstvom najrazličnejših interesov, izobrazb in kulturnih izkušenj z vseh strani kompasa. Književnost v tem smislu postane pot do spoznavanja ljudi. Ravno zaradi tega vseevropska avtobusna turneja vodi prek postaj, nedvoumno povezanih z literaturo, pa tudi prek manj ustaljenih prizorišč: prek literarnih hiš in literarnih organizacij, a tudi prek šol, bolnišnic, univerz, vasi, župnij in planinskih koč.

Drug drugega bomo poslušali, razpravljali z občinstvom in skupaj jedli. Pričakujte ducate branj, performansov, razprav in delavnic. To bo ogromen, ekscentrični potujoči festival, to bo slavje sporazumevanja in povezovanja. Kajti književnost je priložnost za dialog.

Ves čas turneje bodo avtorji tudi pisali na velik literarni zavitek – njihovi vpisi bodo spontani ali načrtovani, individualni ali skupinski. To besedilo, ki bo raslo 12 tednov, bo simboliziralo koncept literature same: kohezivno delo-v-nastajanju, ki ga je treba razviti, obdelati in nadgraditi na vsaki postaji.

Kdo potuje s kom in kako dolgo?

Sodelujoči avtorji (iz skupno 37 držav, vseh zvrsti, poetik in starosti, tisti že uveljavljeni in tisti, ki jih je šele treba odkriti) bodo potovali v izmenjujočih se skupinah po osem avtorjev, vsaka skupina bo skupaj potovala približno teden dni. Na vsaki postojanki se bodo potujočim avtorjem v CROWD dogodkih pridružili še lokalni ustvarjalci.

Ključna ideja: vzpostavljati in vzdrževati literarno mreženje in sinergijo prek srečanj »iz oči v oči«, pa tudi prek digitalnih platform. Turnejo bo spremljala posebna mobilna aplikacija, ki bo omogočala vpogled v vse poti, postojanke in dogodke turneje, obenem pa bo ponujala tudi vse informacije o sodelujočih avtorjih in lokalnih partnerskih organizacijah ter multimedijske vsebine z dogodkov.

Etape od Finske do Cipra

2. – 21. maj: Finska, Norveška, Švedska, Danska

22. maj – 12. junij: Nemška, Poljska, Češka

13. junij – 4. julij: Avstrija, Slovenija, Srbija, Bolgarija

22. junij: Zelena centrala Jurovski Dol; celodnevno gostovanje na posestvu www.zelenacentrala.eu 

5. julij – 24. julij: Turčija, Grčija, Ciper

No comments.

Leave a Reply