HIŠA KRUHA: ustvariti informacijsko središče

HIŠA KRUHA: ustvariti informacijsko središče

Od 12. do 20. julija 2011 smo v t.i. novi hiši na posestvu Tomažič-Gomboc (iz leta 1970)urejali prostore za novo informacijsko središče. Potrebovali smo prostor za sestanke, izobraževanja, delavnice, srečevanja in kosila (še posebej za dneve, ko je deževalo). Potrebovali smo nekakšno bazo, v kateri bi lahko shranjevali vse svoje dokumente, fotografije, posnetke, prostor, ki bo pozimi ogrevan, urejene sanitarije. T.i. nova hiša, ki smo jo dobili v najem od Marije Tomažič, se je kljub slabemu stanju zidov izkazala za učinkovito in hitro prvo rešitev.

Največ dela smo imeli z nekdanjo otroško sobo, ki jo je bilo treba najprej osvoboditi cele kopice neuporabnih predmetov. Nato smo le s težavo odstranili več slojev starih tapet, razpoke smo ustrezno obdelali in zaščitili, napovedali vojno trdoživi vlagi in plesni ter sobo na novo prepleskali. Počistili smo stare omare, zloščili tla, nabavili dve čisto novi ležišči in na ta način sobico spremenili v čisto pravo umetniško rezidenco po potrebi.

Ustvarili smo tudi čisto novo jedilnico z veliko jedilno mizo in dolgimi klopmi, prebelili smo kuhinjo in shrambo, v kuhinji zamašili vse luknje v podu in tla prekrili z novimi preprogami, v nekdanji dnevni sobi pa smo sploh naredili skoraj čudež: vmesno steno iz polic smo prekrili s pisanimi vrečami iz projekta Polne vreče zgodb, prostor napolnili s čudivitimi starimi omarami, mizami in stoli, ki smo jih našli na posestvu, pobrisali tla in prebarvali stene, na eno steno obesili naš informacijski “največji zemljevid občine Sv. Jurij v Slov. goricah na svetu” (na zemljevidu so vrisane vse turistične, kulturne in naravne posebnosti našega kraja) ter na ta način dobili imenitno informacijsko središče za potrebe projekta Hiša kruha.

Sedaj smo končno imeli prave pogoje za začetek dela: delujočo kuhinjo, jedilnico, stranišče in kopalnico, sobo za morebitne goste in imenitno “pisarno” za shranjevanje dokumentov, srečevanje, delavnice in sestanke.

No comments.

Leave a Reply