ŽETEV 2012

ŽETEV 2012

Letos bomo na Žetvi pospravili njivo s čudnim čudnim, čudapolnim pražitom, ki nam že zdaj sega do pasu. Vrhunec prireditve bo v soboto, ko se bodo na njivi s srpi in kosami pomerile tekmovalne ekipe delavcev iz vseh koncev in krajev. Se želite pomeriti tudi vi? Pišite ali pokličite nas!

Zanimivo in doživljajev polno bo tudi ves teden pred Žetvijo, zato si dobro preberite program in pridite na Zeleno centralo v Jurovski  Dol kar vsak dan. Lahko tudi prespite, pod jablanami se že bohoti »šotorsko naselje«! Čakamo vas!

Tukaj pa program: Žetev 2012, tedenski program

DAN ODPRTIH VRAT: POLNE VREČE ZGODB

Sobota, 21. julij, od 15. ure naprej

V soboto, 21. julija, vas vabimo na posestvo Zelene centrale, kjer bomo od 15. ure naprej aktivno predstavljali projekt Polne vreče zgodb tistim, ki ga nemara še ne poznajo. Vrteli bomo dokumentarni film, ki ga je o projektu posnela RTV Slovenija, in pripravili prodajno razstavo izdelkov. Predvsem pa bomo na ta dan sprejemali vaše rabljeno blago in vaše zgodbe. Imate na podstrešju, v omarah, kleti ali pod posteljo kopico starega tekstila? Ne mečite ga stran, ne kurite ga! Prinesite ga k nam, povejte nam svoje zgodbe in iz rabljenega blaga bomo sešili prelepe vreče, polne zgodb. Če ne morete do Zelene centrale, pokličite in pridemo po blago kar k vam.

ŽIVAHNO POLETJE NA ZELENI CETRALI

Vsak dan od ponedeljka do petka, 23.-28. julija, od 10. ure naprej

Ves teden od 23. do 28. julija bomo na Zeleni centrali prirejali zanimive delavnice, izobraževanja, družabne igre in delovne akcije za otroke, mladino in odrasle. Arhitekturne zanimivosti, sadovnjak, voda, kulturna dediščina je le nekaj izhodišč, ki nas bodo zanimale. Z nami bodo prijazne mentorice in zanimivi gostje. Pridite naokoli, na posestvu bomo vsak dan od jutra do večera. Kdor se bo »pofočkal« ob 10h dopoldne, dobi tudi zdravo domače kosilo (število porcij bomo določali na začetku dneva, koliko nas bo, toliko bo kosil!).

ZELENI PIKNIK: USTANOVITEV PROSTOVOLJNE SKUPINE »ZELENČKI«

Torek, 24. julij, ob 18. uri

Zelena centrala bo s pomočjo Slovenske filantropije ustanovila posebno skupino, ki bo spodbujala in izvajala prostovoljno delo učencev, dijakov, študentov in odraslih, skratka vseh, ki jih prostovoljstvo zanima. Začeli bomo kar z delom na Zeleni centrali, ekologijo, medgeneracijsko solidarnostjo, ohranjanjem kulturne in naravne dediščine ter mnogimi drugimi zanimivimi dejavnostmi, ki nam bodo natrosile obilico izkušenj in lepih dni. Pridružite se nam na ustanovnem pikniku!  

ŠIVILJSKI TEČAJ: KAKO ZAŠIJEMO VREČO IN OBLEKO

Sreda, četrtek, petek, 25.-27. julij, ob 10. uri

Tri dni zapored bomo na Zeleni centrali izvajali šiviljski tečaj, kjer se bodo tečajniki prek praktičnega dela naučili osnov šivanja – pomagali jim bomo, da si bodo sami sešili nakupovalno vrečo iz rabljenega blaga in en kos oblačila zase. Maksimalno število tečajnikov je pet. Tečaj bo vodila naša šivilja Nina Logar, ob boku pa ji bodo stale tudi domače izurjene šivilje. Tudi cena tečaja je posebna, en dan tečaja stane 15 evrov, a si lahko tečaj tudi »odslužite« s popoldanskim delom za projekt Polne vreče zgodb (dopoldne se boste učili šivanja, po kosilu pa boste svoje znanje že uporabili za šivanje gumbkov, etiket in majhnih žepkov na vreče iz projekta Polne vreče zgodb). Pridite! Prijave zbiramo po telefonu ali na spletnem naslovu.

POLNE VREČE ZGODB: PRINESITE BLAGO!

Sreda, četrtek, petek, 25.-27. julij, od 15. ure naprej

V sredo, četrtek in petek popoldne na Zeleni centrali nadaljujemo z odjemom rabljenega blaga iz Slovenskih goric.  Imate na podstrešju, v omarah, kleti ali pod posteljo kopico starega tekstila? Ne mečite ga stran, ne kurite ga! Prinesite ga k nam, povejte nam svoje zgodbe in iz rabljenega blaga bomo sešili prelepe vreče, polne zgodb. Če ne morete do Zelene centrale, pokličite in pridemo po blago kar k vam.

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA ŽETEV 1990-2012

Četrtek, 26. julij, ob 18. uri

Zbrali smo najlepše fotografije iz bogate zgodovine Žetve in jih razstavili v stari cimprani hiši na posestvu Zelene centrale.

LITERARNO BRANJE V SADOVNJAKU: KAKI VOJAKI NA HRUŠKI

Četrtek, 26. julij, ob 19. uri

Pisateljica Nataša Kramberger bo v posebni družbi glasbenikov (pustite se glasno presenetiti!) brala iz svojega romana Kaki vojaki. Roman je sestavljen iz samih rim in na mnogih literarnih gostovanjih so bralci izrazili željo, da bi poslušali, kako avtorica bere/krili/interpretira svojo knjigo. Želja se jim bo izpolnila v četrtek ob sedmih zvečer, ko bodo Zeleno centralo okupirali Kaki vojaki. Ker v Jurovskem Dolu kakija nimamo, jih bomo posadili kar na hruško. Pridite! Bralni spektakel bo trajal uro in pol, pospremilo pa ga bo dobro vino in muzika.

OKROGLA MIZA: CIMPRANA HIŠA IN NJENA PRIHODNOST

Petek, 27. julij, ob 18. uri

K pogovoru bomo povabili številne zanimive goste, arhitekte, stare mojstre, rokodelce, gradbenike, ekologe, zgodovinarje. Kaj je cimprana hiša? Kakšna je njena prihodnost? Zakaj se v tujini študenti na univerzi lahko učijo slamokrovstva, v Sloveniji pa ne? Kdo še zna s slamo pokrivati hišo? Je to težko? Kako se tega naučiti pri nas? Lahko svojo hišo pokrijemo kar sami? Zakaj je cimprana hiša – hiša iz lesa in ometana s slamo in ilovico, lahko hiša prihodnosti? Pridružite se okrogli mizi in domov boste odšli bogatejši za celo množico zanimivosti, praktičnih nasvetov in dragocenih napotkov. Presenečenje bo gotovo praktičen primer kot izziv za združitev preteklosti za uspešno uporabo v prihodnosti!

ŽETEV 2012: NAJPREJ JE TREBA PRIPRAVITI VSE POTREBNO

Petek, 27. julij, od 17. ure naprej

Gospodinja Zefika in gospodar Nacek bosta svoje delavce nagovorila kar na njivi. Domači žanjci bodo pripravili vse potrebno za naslednji dan, pregledati postavo, srpe, kose vile, grablje, kosilnico, mojstre za pante, klepanje, postavljanje »stavi«, transport snopov … Ob veselem poletnem večeru s kresom pa bo druženje domačinov pripravilo teren še eno zelo pomembno reč: postavitev klopotca.

ŽETEV 2012: TO JE DAN!

Sobota, 28. julij, od 10. ure dalje

Ob 10h: fotografska razstava Žetev 1990-2012.

Ob 11h: stojnice Zadruge Dobrina in Zelene centrale, začetek filmskega maratona z dokumentanrim filmom Polne vreče zgodb, nato video posnetki vseh Žetev od 1990 do danes. Domača kulinarika in začetek srečelova.

Ob 16h: POZDRAV VSEH EKIP ZA ŽETEV

Prireditev bodo spremljali domači ljudski pevci, godci, folklorne skupine,  harmonikarji, domače gospodinje z dobrotami.

Ob 16.30h: PRIČETEK ŽETVE NA NJIVI.

Najprej bo skupina TD »Dediščina« prikazala žetev s srpi in koso, nato bodo s pomočjo kosilnice njivo pražita einkorn požele prijavljene ekipe. Med seboj bodo tekmovale, katera od njih bo postavila najlepše snope ter jih odnesla in pospravila na suho in varno mesto, kjer se bodo posušili in počakali do mlatitve konec avgusta … Mlatitev žita bo posebnost tudi zato, ker bomo po dolgih letih izdelovali  žitne »škope«.

Ob 18h: RAZGLASITEV REZULTATOV, SREČELOV, DRUŽABNO SREČANJE

Komisija bo ocenila ekipe, med katerimi bodo, upamo, tudi prijatelji iz Semiča in Kočevja, žanjice Društva kmečkih gospodinj in še kdo, predvsem mladi, tisti, ki bodo nadaljevali s tradicijo žetve v našem kraju.

Ob 19.00: POSTAVITEV KLOPOTCA

Ana in Jakob sta mimo in tudi klopotec, mojstrsko delo Jožeta Korošca, bo simbolično okronalo naš praznik žetve. Klopotec bo preganjal slabo voljo kot največjega škodljivca dobrih ljudi.

Ob 20.00: DRUŽABNO SREČANJE

»Zdaj smo delo dokončali…« in zasluženo se smemo poveseliti, da bi »lahko sladko spali…«

Družabno srečanje s podelitvijo nagrad, srečelovom, pokušino domače hrane, pijače, ples in glasba, skratka dobra domača zabava … Čakamo vas.

No comments.

Leave a Reply