Predavanje s praktičnimi pravnimi nasveti za drušva in posameznike

Predavanje s praktičnimi pravnimi nasveti za drušva in posameznike

11. januarja je Zelena centrala pripravila strokovno predavanje/praktični posvet, na katerega je povabila pravno svetovalko Tino Divjak in predstavnika Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Pomurja, Boruta Osonkarja.

Tina Divjak je predstavila številne možnosti za lažje delovanje društev in posameznikov, omenila je tudi več načinov, kako lahko občina društvom pomaga in jih spodbuja (recimo s posebno postavko v proračunu, s katero zagotavlja denar tistim društvom, ki so uspešna na nacionalnih ali mednarodnih razpisih). Še posebej se je Tina Divjak ustavila pri pomoči Društvu kmečkih gospodinj oziroma tistim gospodinjam, ki si želijo registrirati svojo dejavnost za prodajo peciva, kruha in drugih domačih specialitet. Predlagala je, da se zainteresirani posamezniki povežejo in obiščejo BIT Planota na Severnem Primorskem, kjer so podobne težave rešili in so odličen primerek dobre prakse v Sloveniji.

Borut Osonkar je poudaril, da se lahko društva in posamezniki kadarkoli obrnejo na Regionalno stičišče, ki jim bo pomagalo pri prijavljanju na razpise in tudi pri drugih težavah – njihova pomoč je brezplačna.

Tina Divjak je spregovorila tudi o oblikovanju skupne strategije za razvoj turizma in sorodnih dejavnosti, pri čemer je omenila, da je pri tem nujno sodelovanje v kraju, ključna pa je tudi vloga lokalne skupnosti – če se lokalna skupnost ne zaveže, da bo strategijo spoštovala, je nima smisla oblikovati. Sodelujoči na posvetu – skupaj z županom, podžupanom in številnimi predstavniki društev, gostincev itd. – so se strinjali, da bodo naredili vse, da bi skupno delovanje obrodilo dobre sadove. Pri tem so poudarili odgovornost vsakega posameznika v kraju – vsak lahko pomaga in vsak lahko sodeluje.

Zelena centrala se je zavezala, da bo v bližnji prihodnosti organizirala izlet za ogled dobre prakse v drugih slovenskih občinah, na katerem se bodo lahko vsi skupaj tudi odločili, kako bodo delovali naprej.

No comments.

Leave a Reply