Kako je, ko “pride” Zadruga Dobrina

Kako je, ko “pride” Zadruga Dobrina

Zelena centrala se je v začetku leta 2011 pridružila ekipi Urbanih brazd, ki jo je skupina aktivistov ustvarila pri projektu EPK Maribor 2012. V naših starejših blogovskih zapisih lahko preberete, kakšni so bili naši dnevi, ko smo hodili po terenu, med kmeti, kmetovalci, predelovalci, gospodinjami in sploh domačini Jurovskega Dola, ko smo v okolju, polnem skepse in nezaupanja, izpolnjevali vprašalnike o stanju kmetijstva na terenu, iskali probleme, si izmišljali rešitve in se odločili, da bomo tukaj in nikjer drugje ustvarili Zadrugo za trajnostno lokalno samopreskrbo s hrano. Tako je počasi, a zanesljivo rasla Zadruga Dobrina, ki smo jo jeseni 2011 registrirali v Jurovskem Dolu. Njena predsednica je postala sodelavka Zelene centrale, Suzana Črnčec.

(Več o procesu, o delu, o zakaj in o zato v reportaži, objavljeni v Večerovi prilogi V soboto: zadruga 1, zadruga 2.)

Danes je v Zadrugo Dobrina vključenih več kot 30 kmetij iz celotnih Slovenskih goric. S svojo sezonsko hrano, z zelenjavo, sadjem, pa tudi s sokovi, oljem, vinom, pekovskim pecivom, moko, jajci, testeninami, recepti oskrbujejo meščane v Mariboru, vrtce, šole, zavode in ustanove.

A kako izgleda, ko “pride” Zadruga Dobrina h kmetu domov? Besedo “pride” smo dali v narekovaje, saj smo Zadruga mi vsi, vsi kmetje, vključeni vanjo, skupaj sprejemamo odločitve na rednih sestankih in skupaj zavihamo rokave pri novih izzivih. A vendarle. Vsak kmet vsak zase, na svoji zemlji, njivah, sadovnjakih, v kuhinji in kleti pripravi sezonsko hrano, ki jo nato “zadrugin kombi” odpelje iz vasi v mesto.

V ogled vam ponujamo fotografije nekega poletnega četrtka, ko je Denis s kombijem prišel na Zeleno centralo, kjer smo pripravili slastno svežo pošiljko mlade čebule in krompirja. Krompir smo skopali na predvečer obiska, mlado čebulo napulili le en dan prej. Oboje smo skrbno očistili in dogovorjeno količino pripravili v zelenih zabojčkih.

Ob Denisovem obisku so bili v njegovem kombiju v čisto enakih zelenih zabojčkih že zloženi drugi sveži pridelki, lepo zloženi korenčki, peteršilj, redkvice, bučke, mmm, sveži, oprani, pripravljeni.

Denis je naše pridelke stehtal, zabeležil količino, podpisali smo prevzemni listič in – fiju, že ga ni bilo več.  Na takšen način “zadrugin kombi” vsak teden zbere svežo zelenjavo, pa tudi druge sezonske pridelke, in jih iz Slovenskih goric odpelje v Maribor.

Zadruga je doma na tem naslovu: www.zadruga-dobrina.si, za dobro sezonsko hrano pa lahko poskrbite tudi sami, vsaka krpica zemlje je lahko prelepa mala gredica za malo paradižnika in kakšno glavo zelja!

(Foto: Nataša Kramberger)

No comments.

Leave a Reply