Daničina moč, Moč obeh

Daničina moč, Moč obeh

Ne spomnimo se točno, kdaj je prvič prišla na Zeleno centralo, a ko je, smo vsi takoj opazili spremembo. Kar naenkrat so bili naši prostori čisti kot solza, tla pobrisana, posoda oprana, na mizah so se od nekod vzeli čudoviti mali lampijončki za svečke, v vazah so zrasle rože, na dvorišču prelepe inštalacije iz starih okvirov, koles, travniškega cvetja in žita. Ko je ustvarila slavni biciklistični par pred osamelim duplom in poleg nalepila fehtarski list: “PROSIVA ZA NOVO KOLO. HVALA!”, je postala Danica Arnuš tudi uradno naša najboljša aranžerka prostora (no, edina konkurenca ji je bila hčerka Nika).

Čisto tako mimogrede vam bo Danica povedala, da je kot 17 letno dekle zbolela za neozdravljivo boleznijo ankilozantni spondilitis, boleznijo, pri kateri zaradi revmatskih vnetij pride do okostenitve veznega tkiva (hrbtenice). Že od mladega tako Danica živi z neznosnimi bolečinami, predvsem pa s to trdo hrbtenico, ki ji je, kot pravi, hotela onemogočiti, da bi ljudem pogledala v oči.

Danica je o vsem skupaj napisala tudi majhno knjižico z naslovom Moč obeh, kjer se je spopadla s strahovi, travmami, bolečino in duševnimi stiskami, ki spremljajo njeno bolezen. To ni priročnik, ni osebnoizpovedna patetika, niti niso spomini ali poravnavanje računov, je zelo jasen, zrel, iskren potopis neke bolezni, neke ozdravitve, neke zmage: Nike!

Le malokdo ima toliko občutka za detajl, lepoto, skladnost in umetniški kaos kot Danica, ki je svojo bolezen pretentala in se z njo spoprijateljila prek umetnosti. Izdeluje nakit, šiva, piše, skrbi za muce in igra gong (če ste jo zamudili v prvi predstavi našega “gledališča na vasi”, ko je v kresničkasti temi poletnega dvorišča gongala vsem prisotnim, ste si sami krivi!).

Skratka, knjižico Moč obeh lahko dobite pri Danici doma, Daničino številko pa pri nas. Zelo vesela bo vsakega obiska, živi pa v krasni rumeni hiški na Sv. Trojici, kjer bo nekoč stal umetniški atelje za mlado in staro. Bo!

Za pokušino ponujamo njen biciklistični par iz pražita einkorn pri osamelem duplu Zelene centrale in droben utrinek z njenega “stand up” nastopa na prireditvi Žetev. Danica je tudi sodelavka projekta Polne vreče zgodb in če pridete na kakšno našo razstavo, jo zanesljivo srečate!

V umetnosti je moč!

(Foto: Nataša Kramberger)

No comments.

Leave a Reply