Dva hruškasta tedna

Dva hruškasta tedna

Dva hruškasta tedna

Juhu! Najbolj vroči dnevi v letu, mi pa delamo.

Kaj delamo? Hiško za orodje (da bosta skupini Zeliščarjev in Sadovnjakarjev odslej imeli kam spravljati motike in krampe) in sušenje semen (da bosta dotični skupini odslej sami vzgajali svoja semena).

Kako delamo? Skupaj.

Iz česa delamo? Zemlje, slame in lesa.

Kako točno delamo? Tako!

***

Tole je torej naša hiška s severne strani, kot se reče strokovno:

Hehe, ampak ne, vi vendar hočete širšo sliko, kajne.

Vi hočete videti, recimo, kako je v času naših delavnic živelo dvorišče?

Živelo je kot vsako pravo dvorišče: v ustvarjalnem neredu, med orehom in hruško, med delom in ležernostjo.

No, prav. Saj razumemo. Vi bi radi videli pobliže.

Prepričati se hočete, kaj je novega na vzhodu?

Na vzhodu je vse novo. Vse!

To gre tako, razumete, da imaš najprej zmahano lopo iz slabozbitih desk. Lotiš se dela.

Deske izmenično izbiješ – vsaka druga ven – in tiste, ki ostanejo, potrpežljivo ovijaš z dolgo slamo in ilovico, dokler ne zapolniš vseh lukenj. Pomembno je, da gre ovoj okoli in okoli deske, da torej tvori obroč, ilovnati objem, kar deski v objemu omogoči, da lahko živi svoje življenje – se krči in širi po mili volji, ovoj pa ne bo razpokal. Kajti: ovoj na ovoj je zid, v zidu pa ne želimo razpok.

Za boljši oprijem ilovnato-slamnatega ovoja, v deske zabijemo žeblje. Pozor: pikajo.

Če se ti zdi, da je zid na tak način pretanek, lahko steno dodatno izoliraš. Najpreprostejši/najcenejši način je tisti z leseno paleto. Palete ukrojiš na primerno velikost in jo pritrdiš na leseno ogrodje iz desk. Notranjost palete gosto napolniš s slamo. Nato zunanje predele znova obdelaš s slamo v mešanici ilovice, peska in vode.

Zid nato omečeš in zgladiš s finim ometom.

Če v prostoru primanjkuje svetlobe, oken pa nimaš, lahko uporabiš odpadne steklenice, ki jih pazljivo vstaviš v leseno ogrodje in obdelaš z ilovnato-slamnato maso.

Če ti grozi vlaga, lahko zunanji zid omečeš še z apnenim ometom ali si omisliš apneni cokel.

No, ampak del tvoje lope je pravzaprav grajen … iz prhlih opek in odpadnega kamna, ometan pa s trdovratno mešanico cementa in kamnov.

Dobro.

Odstrani omet. Pazi, da ne porušiš cele lope. Ker so opeke rez prhle in kamen slab, uboge preluknjane stene utrdi z močno mešanico hidravličnega apna, peska in vode. Nato vse skupaj utrdi z grobim apnenim ometom. Če si svojeglav kot mi, lahko na grobi apneni omet naneseš fini ilovnati omet, saj želiš, da bo tvoja hiška lepe ilovnate barve. Načeloma se na grobi apneni omet nanaša gini apneni omet in pika. Mi smo, kot pravimo, svojeglavi. Zato smo tudi “zidani” del naše lope obdelali z ilovnatim ometom in mu zaradi zunanje vlage privoščili le apneni cokel.

Ampak tukaj je še okno!

Če ima tvoja lopa nad zidanim delom še leseni požarni zid, zmahan kot preperele deske, prav, potem si lahko privoščiš odprtino za okno. Vstavljanje lesenega okvira bo zahtevalo nemalo tesarskih spretnosti, a prepričani smo, da zmoreš.

Okno boš lahko uporabljal tudi kot dodatni vhod. V podstrešno kamrico!

A kako sedaj utrditi zid okoli okna? Hm. Spretni prsti! Mi smo v navpični smeri vstavili močne deščice, v vodoravni smeri pa prepletli vrbovo šibje. Čeprav se vrbe v idealnem primeru pletejo v zgodnji pomladi, jih z malo vztrajnosti spleteš tudi še avgusta. Prepleteni zid smo nato spet ometali z ilovnato-slamnato mešanico in ometali s finim ilovnatim ometom.

Vse vidne lesene dele konstrukcije smo zaščitili s tungovim oljem.

Aja! Če ima vaša stara lopa azbestno kritino – stran s salonitkami, brž! To je treba narediti z ustrezno strokovno pomočjo. Azbestna kritina je nevaren odpadek. NE ZAKOPAVAJTE GA, NE ODLAGAJTE GA V NARAVI! Odpeljite ga na ustrezno odlagališče.

Nam je pri tem pomagalo podjetje Saubermacher. Hvala!

Nove kritine ni treba kupovati. Ozri se naokoli: zanesljivo boš kje našel koga, ki ima na zalogi stare strešne opeke.

In hiška je rojena.

P1180594

No comments.

Leave a Reply