Permakultura ali kako načrtovati, kako zasajati

Permakultura ali kako načrtovati, kako zasajati

Permakultura ali kako načrtovati, kako zasajati

April 2015: skupina “Zeliščarjev” se spozna z osnovami permakulture, nariše načrt posestva in Zeliščne poti ter pripravi nekaj visokih permakulturnih gred

Imeli smo srečo, znova, kajti skupini “Zeliščarjev” iz projekta Cela ŠTALA se je pridružila Simona Trčak Zdolšek, inženirka kmetijstva in permakulturna načrtovalka z dolgoletno prakso v urbanem vrtnarjenju in načrtovanju vrtov. Tako smo na neko deževno aprilsko nedeljo izkoristili privilegij in si pustili predavati na temo “Permakultura”. Kaj je to, zakaj je in kako se jo uporabi … Ker je deževalo kot iz škafa, smo se preselili v Kulturni dom v, heh, centru Jurovskega Dola, kjer nam je Simona razložila nekaj malega o tem in onem, nato pa nam pomagala spraviti na papir čisto pravi permakulturni načrt posestva Zelene centrale in naše Zeliščne poti.

Popoldne se nas je vreme usmililo, zato smo, hop, pridobljeno teoretično znanje hitro preizkusili v praksi. Odločili smo se, da na naši Zeliščni poti uredimo tri visoke permakulturne grede. Pogledali smo na načrt, ki smo ga izrisali, in določili pravi kraj. A kaj, ko je bil tam že nekdo pred nami! Takoj ko smo zasadili motiko, smo začeli odkrivati “zaklade”: salonitne plošče, keramične ploščice, steklo in odpadno plastiko. Ojojojoj! Na žalost je takšna praksa v naših krajih precej pogosta, kar pa ne pomeni, da nas ni spravila v precej slabo voljo in rahlo otožnost. Tako lepi hribi, takšne lepe trave, pod njimi pa … TOOOOOLIKO smeti! Ah. Prejšnji lastniki posestva so to lokacijo v preteklosti očitno uporabljali za domače smetišče, ki so ga vsakič znova skrbno zasipali z zemljo. Pri tem je najbolj problematično, da so med “običajne” domače smeti pomešali tudi gradbene in nevarne odpadke, recimo azbest.

Okoli “najdišča” smo napeljali opozorilni trak in se odločili, da vse neželene najdbe strokovno odstranimo. Pri tem nam je – kot vselej doslej – pomagalo podjetje Saubermacher Slovenija.

Smetiščne najdbe nas niso odvrnile od naših namenov. Ravno dovolj je bilo hladno, da smo komaj čakali, da se zagrejemo z delom. Samokolnica sem, zemlja tja: les, veje, karton, slama, uležani gnoj in zemlja so sestavni deli vsake permakulturne visoke grede.

Foto: Nika Arnuš

No comments.

Leave a Reply