Učitelji med nami & čisto pravi start-up

Učitelji med nami & čisto pravi start-up

Učitelji med nami & čisto pravi start-up

gnezdece v vinogradu

Tako je, da človek včasih išče na vse strani, učitelje pa ima pred nosom. Projekt Cela ŠTALA nikdar ne bi bil takšen, kot je, če ne bi naredili par korakov gor in par na levo in desno, skratka če ne bi šli iz Jurovskega Dola na skorajda sosednji Zavrh, kjer med vinogradi in soncem “kraljuje” biodinamična kmetija Šuman. Radovan Šuman, vinogradnik, človek nemirne radovednosti in brezmejne ustvarjalnosti, eden od so-ustanoviteljev slovenskega združenja Demeter, sicer pa sodelavec številnih inštitutov, med drugim nemškega Forschungsringa iz Darmstadta, nam je na široko odprl vrata svoje kmetije, kleti in znanja ter z nami delil nešteto ur spraševanja, odgovarjanja, poskušanja in učenja.

Najprej nas je očarala njegova kmetija, kjer ima vsak zakaj svoj zato, vsaka ovčka svoj stas in vsaka račka svoje gnezdo …

In tako ni minil trenutek, že nam je Radovan Šuman predaval o pomembnosti žive prsti, o organizmih, ki se nahajajo v prsti, in o procesih, ki tam potekajo … Spoznali smo, da narava ustvarja življenje, nima pa privilegija, da bi življenje, organske snovi, razstavila na mrtve delčke, kot to pogosto počne človek.

“Teorija” nas je tako navdušila, da smo mimogrede prešli na prakso! Ena, dva, tri, bil je še februar, mraz, ledeni veter, mi smo brskali po knjigah in klepetali z Radovanom, in, glej, padla je zamisel: Cela ŠTALA gre v start-up! Čisto pravi! Čisto samosvoj! Takšen, za katerega človek RESNIČNO potrebuje “semenski kapital”.

Pogledali smo v priročnik za mlado podjetništvo in se poučili, da se semenski kapital investira v zelo mlada podjetja, ki potrebujejo finančna sredstva za razvoj poslovne ideje, za pripravo začetnega izdelka in za izvedbo marketinških aktivnosti. Semenski kapital je predvsem kapital podjetnika, prijateljev in partnerjev. Za semensko fazo so investitorji tveganega kapitala zelo primerni, saj podjetniki v tej fazi potrebujejo poleg finančne pomoči tudi nefinančno pomoč, ki jo investitorji ponujajo (npr. svetovanje, pomoč pri navezovanju stikov z različnimi finančnimi ustanovami itd.). Ta faza je najbolj tvegana faza v ciklu investicij tveganega kapitala, vendar lahko investitorjem omogoča izjemne zaslužke in je na dolgi rok odlična priložnost za dosego visokih kapitalskih dobičkov.

Hehe, no, vse to zveni precej kakor “hud biznis”. A NAŠ “semenski kapital” je neka povsem druga zgodba. Je zgodba o tem, kako nam je Radovan Šuman s svojim svetovanjem, znanjem, širokosrčnostjo in stalnim mentorstvom odprl vrata svojih vinogradov in nam omogočil, da se “učimo v praksi”. Na njegovih trtah smo (pod budnim očesom učitelja) samostojno ustvarili približno 400 sadik, ki smo jih, ko je prišel čas, prenesli na posestvo Zelene centrale. Tako smo praktično iz nič ustvarili majhen vinograd, ki bo služil kot učni poligon, čebelja paša, no, pa tudi kot “čisto navadna gorica” – polna grozdja, polna sonca, polna, hja, radosti!

Za vse radovedneže in vse tiste, ki bi tudi radi ustvarili sadike na takšen način, prilagamo fotografije celotnega procesa: najdi trto, najdi plastenko, plastenki odreži dno, jo namesti na en poganjek trte, napolni s humusom in zemljo, skrbno zalivaj od marca do junija, da se v plastenki formirajo korenine, ko so korenine formirane, poganjek iz plastenke odreži od “matere trte”, prenesi na svoj bodoči vinograd, posadi v zemljo, zalivaj, zalivaj, zalivaj, in: juhu, gorica je tu!

Foto: Nika Arnuš, Nataša Kramberger, Daniele Croci, Christian Winkler

No comments.

Leave a Reply