MEDNARODNA IZMENJAVA “Lokalni (iz)viri globalnih sprememb”, 11.-18. 7. 2021, Jurovski Dol

MEDNARODNA IZMENJAVA “Lokalni (iz)viri globalnih sprememb”, 11.-18. 7. 2021, Jurovski Dol

MEDNARODNA IZMENJAVA “Lokalni (iz)viri globalnih sprememb”, 11.-18. 7. 2021, Jurovski Dol

Osrednje teme: skrb za vodo in naravne vire, ekološko kmetijstvo, mladinsko delo v času klimatskih sprememb, mednarodni fotografski natečaj.

Vabimo vas na mednarodno izmenjavo “Lokalni (iz)viri globalnih sprememb”, ki bo potekala na ekološki kmetiji Zelena centrala v Jurovskem Dolu med 11. in 18. julijem 2021.

Vabljeni mladi, stari od 18 do 30 let, ki vas skrbijo klimatske spremembe in si želite pobliže spoznati primere dobrih praks na slovenskem podeželju ter prek njih nekaj odgovorov, kaj lahko v boju proti klimatskim spremembam ukrenete tudi sami.

Mednarodna izmenjava bo v razgibanem in premišljenem urniku od ponedeljka do sobote (nedelji sta namenjeni prihodu in odhodu) povezala vsaj 12 mladih iz Slovenije in Italije. Druženje s slovenskimi ekološkimi gibanji, dobri filmi, obiski ekoloških kmetij, nekaj skupnega dela na kmetiji, manifest za ekološko mladinsko delo in izbor zmagovalcev mednarodnega fotografskega natečaja je le nekaj dejavnosti, ki nam bodo polnile čas.

Osnovni poudarki po dnevih …

Ponedeljek: spoznavanje udeležencev z vodenim ogledom kmetije Zelena centrala. Popoldne druženje z več slovenskimi civilnimi združenji in gibanji, ki se ukvarjajo z varovanjem naravnih virov, predvsem vode (hja, mednarodno izmenjavo začenjamo na dan referenduma o pitni vodi …).

Torek: ekskurzija po Slovenskih goricah z obiskom biodinamične kmetije Turinek, biodinamičnega čebelarstva Vogrinčič in vinogradništva Šuman. Kako se ekološke kmetice in kmetje spopadajo s klimatskimi spremembami? Kakšen je njihov doprinos k boju proti globalnemu segrevanju? Nič ni boljšega od ogleda na terenu!

Sreda: skupno delo na ekološki kmetiji Zelena centrala. Vzpostavljanje preprostih elementov za zbiranje vode, urejanje ribnika in … Ste že kdaj destilirali eterično olje sivke? Ne zamudite priložnosti!

Četrtek: skupno delo na ekološki kmetiji Zelena centrala in ustvarjanje manifesta za mladinsko delo v času klimatskih sprememb.

Petek: izbiranje zmagovalcev mednarodnega fotografskega natečaja na temo Lokalni (iz)viri globalnih sprememb pod mentorstvom profesionalnih dokumentarnih fotografov. Krajša fotografska delavnica. Sijajna priložnost za vse, ki želite nasvet več, kako svoje misli in občutenja o klimatskih spremembah preliti v fotografijo!

Sobota: dan odprtih vrat z razglasitvijo zmagovalcev natečaja, druženje ob ekološki hrani in pijači, ognju in udarnih mislih za prihodnost. Pridružite se nam!

Vse aktivnosti, pa tudi bivanje v Jurovskem Dolu, potni stroški prihoda in odhoda, lokalna ekološka hrana in pijača ter vsi drugi morebitni stroški izmenjave so za vse udeležence plačani iz programa Erasmus+.

Prijave na izmenjavo sprejemamo do 2. 7. 2021 na naslov novice@zelenacentrala.eu. Prijavi priložite kratko motivacijsko pismo z razlago, zakaj se nam želite pridružiti. Za več informacij lahko pokličete na 041997070 (Nataša).

Se veselimo! Pridite!

No comments.

Leave a Reply