Prvi šiviljski tečaj za ustvarjalne duše

Prvi šiviljski tečaj za ustvarjalne duše

V ustvarjalnem poletnem tednu konec julija smo na Zeleni centrali pripravili prvi šiviljski tečaj za ustvarjalne duše. Najprej smo bili vsi skupaj malo sramežljivi, še posebej naša sijajna šivilja Nina, ki je bila prepričana, da ji nikoli na svetu ne bo uspelo izvesti dobrega tečaja, kaj šele takšnega, kjer bi se tečajniki resnično naučili šivati. A vrgli smo jo v vodo, skočili skupaj z njo in …

Posebnost našega tečaja je bila njegova dostopnost vsem ustvarjalnim dušam, ne glede na starost, spol, premoženje in svetovni nazor, hehe, sprejeli smo tako one, ki imajo raje bombaž in lan, kot tiste, ki se družijo z elastanom. Tečaj je bil tudi cenovno dostopen, saj so ga lahko tečajniki preprosto “plačali z delom” – pomagali so nam zašiti žakeljčke, ki smo jih v okviru projekta Polne vreče zgodb pripravljali za tradicionalno prireditev Žetev.

Tečaj je trajal tri dni; prvi dan je bila večina tečajnikov še “ta domačih”, torej stalnih sodelavcev Zelene centrale –  ekipi sta se pridružila Robert, ki si je zašil denarnico iz džinsa, in Danica, ki je hotela najlepšo vrečo iz rabljenega blaga na svetu. Drugi dan pa so se že začeli nabirati tudi “ta novi” tečajniki oziroma bolje: tečajnice, ki so se z “učiteljico Nino” podale na ustvarjalno, pisano in prilično natančno pot do umetnosti šivanja.

Končni izkupiček tečaja je ena nova (ču-do-vi-ta!) učiteljica šivanja, ki je spoznala, da zelo veliko zna in da zna to znanje tudi zelo uspešno prenesti na druge, štiri tečajnice, ki so si zašile prelestne vreče in trobice iz rabljenega blaga in se pri tem naučile cele množice trikov in ukan, ter tečajnik Robert, ki je s svojo novo denarnico kar takoj častil en zavojček žvečilk.

Malo ustvarjalnosti vedno dobro dene, malo ustvarjalnosti pomaga preživeti. Umetnost šivanja – tudi iz rabljenega blaga, iz starih, razcufanih zaves in preluknjanih prtov – popestri omaro, obleče dušo in zagreje telo. Ha!

Spremljajte torej naše novice in se prijavite na nove tečaje, ki prihajajo!

(Foto: Nataša Kramberger)

 

No comments.

Leave a Reply