Delovati v gverili

Delovati v gverili

Ha! V teh dnevih, ko še vedno malo stokamo in tarnamo ob izgubi prostorov, smo iz nekih arhivov potegnili fotografije, ki so nas spomnile na gverilske začetke projekta Polne vreče zgodb. Takrat, konec leta 2010, smo v Jurovskem Dolu pripravili drugo razstavo torbic in vreč v stari gostilni Plateis, pri čemer pa smo pošteno prepihali razpadajočo hišo in jo v dveh mesecih trdega dela tako očistili in nališpali, da je začela spominjati na svoje najboljše čase.

Dva prostora nekdanje gostilne smo tako spremenili v najlepši in najelegantnejši razstavni prostor v Slovenskih goricah. Poleg izdelkov iz kolekcij Polne vreče zgodb, torbic, žakljev, oblek, vreč, zapestnic in knjižnih kazalk Gumboglavk, smo razstavili tudi plakate, ki smo jih izdelali za dunajsko razstavo Modepalast 2010, pokazali smo zemljevid z naravnimi in kulturnimi točkami Jurovskega Dola, razgrnili osebne izkaznice vseh rastlin, ki smo jih popisali v kraju, izobesili plakate z opisi vseh točk lokalne kulturne dediščine, predstavili redke ptice pevke, ki redno zahajajo k potoku Globovnica, in na velike omare postavili polne vaze rastlin, ki jim v teh krajih rečemo “invazivne”.

Naš Matevž je usposobil gostilniški šank in je pekel najboljša jajca na oko, Sonja, Patricija, Suzana, Maša, Anja, Nika so spekle odlično domače pecivo, Marica je prinesla gibanico in tople suhe slive v žganju, Pepek in Franček sta zabavala z zgodbami, tudi Nataša je povedala kakšno (predvsem o vrečah), predvsem pa je očarala imenitna atmosfera svetilk, lučk in lepih reči, prinešenih v staro gostilno Plateis iz vseh vetrov.

Nam te fotografije dajejo moč. Če smo lahko v red spravili dvestoletno gostilno, ki še komaj stoji na nogah, bomo lahko tudi našo malo cimpračo! Poglejte si tudi vi, fotografije nam je ljubeznivo odstopil Maksimiljan Krautič, ki se je po stari gostilni Plateis sprehodil dopoldne 26. septembra 2010, to je bila sreda, ko smo v stari hiši snemali nekaj prizorov za naš dokumentarni film in ko so si razstavo v tišini in miru ogledovali tudi nekateri zvedavi domačini.

(Foto: Maksimiljan Krautič)

No comments.

Leave a Reply