Posvet o skupni strategiji za razvoj v kraju

Posvet o skupni strategiji za razvoj v kraju

21. decembra 2010 je Zelena centrala pripravila prvi javni posvet o razvoju turizma in ohranjanju naravne in kulturne dediščine v občini. Na posvet, ki je potekal v Kulturnem domu in ga je vodila Nataša Kramberger, smo povabili vse najvišje predstavnike lokalne skupnosti, društva in številne posameznike, ki so razpravljali o tem, kaj in kako bi lahko v kraju naredili za boljši razvoj turizma in posledično kraja. Sodelujoči na posvetu smo ugotovili, da je bilo v prvih letih samostojne občine nekaj skupnih naporov za boljši razvoj turizma, a da je bilo tega še vedno premalo, predvsem pa je premalo sodelovanja med ljudmi, ki ne poznajo vseh možnosti, kako bi lahko svoje dejavnosti uspešno unovčili. Skupna ugotovitev je bila, da ima kraj veliko priložnosti, ki pa jih bo treba v prihodnosti dosti bolje izkoristiti.

Razprava je tekla tudi o dopolnilnih dejavnostih na domu, prostorskem načrtu, trženju domačih izdelkov in dobrih praksah v tujini. Župan občine Peter Škrlec je poudaril, da ga ni župana v državi, ki ne bi spodbujal razvoja turizma v svoji občini, da pa ekološke poti in turistične dejavnosti ne sodijo v center vasi, saj je center na žalost edini prostor v kraju, kjer bodo v prihodnosti še dovoljene novogradnje (novi zakon o prostorskem urejanju po njegovem ni naklonjen razpršeni gradnji), zato tega prostora ni dobro »zapraviti« za ekološke dejavnosti in varstvo naravne dediščine, ampak da bi bilo dobro za te dejavnosti poiskati druge površine izven centra vasi. Izrazil je skrb, da mladi v kraju zaradi slabe prostorske politike ne bodo imeli možnosti, da v kraju živijo, zato je treba v centru omogočiti čim več investicij v novogradnje. Prav tako je župan omenil, da pogreša samoiniciativno delovanje občanov – na občini so v preteklosti recimo pripravili posvet o dopolnilnih dejavnostih, a se noben krajan na posvetu ni odločil, da bo dopolnilno dejavnost odprl.

Nataša Kramberger je dodala, da je treba poleg novogradenj ljudem omogočiti tudi kakovostno življenje, priložnost za zaslužek in dobro preživljanje prostega časa, saj se sicer nihče ne bo odločil, da bo prišel živet v Jurovski Dol, vključno z mladimi domačini. Poudarila je, da je treba spodbuditi oblikovanje skupne strategije za razvoj turizma ter ohranjanja naravne in kulturne dediščine, s katero bi krajanom pokazali, da se dopolnilne dejavnosti na domu splačajo, predvsem pa je Krambergerjeva poudarila nujnost, da se posameznikom in društvom olajša delovanje in da se najdejo načini, s katerimi bi ljudem omogočili, da se jim ne bi bilo treba ukvarjati z birokracijo.

Vsi sodelujoči smo se strinjali, da bodo v prihodnosti skupaj delovali za oblikovanje strategije za razvoj turizma in sorodnih dejavnosti in da bodo k temu pozvali čim več domačinov. Pridružite se nam!

No comments.

Leave a Reply