Polne vreče zgodb na Kubi

Polne vreče zgodb na Kubi

Temu ljubemu blogu dolgujemo tudi kakšno mednarodno novico, a smo gusarji al nismo?! Zdaj ko je preteklo že več kot pol leta, odkar smo se vrnili z gostovanja na Kubi, lahko z gotovostjo rečemo, da se lovke projekta Polne vreče zgodb stegujejo tudi v Karibe! Juhu! Skupaj s tamkajšnjim nacionalnim intšitutom za knjigo in z nekaj zelo zelo zelo ustvarjalnimi posamezniki našo idejo izvažamo na tuje in držimo pesti, da tam zaživi vsaj tako dobro, kot je zaživela pri nas.

Za kaj gre? V letošnjem februarju in marcu je bil projekt Polne vreče zgodb v gosteh mednarodnega knjižnega sejma na Kubi,  v okviru katerega se je srečal s pisatelji, pesniki, gledališčniki, aktivisti, kmeti, klovni, filozofi, učitelji in pedagogi po vsej državi, predvsem v Havani, Pinar del Riu, Santa Clari in mestecu Cienfuegos. Še posebej v slednjem smo se zadržali dalj časa in začeli sodelovanje s skupino mladih socialnih delavcev, gledališčnikov, pesnikov, pisateljev in klovnov, ki je povsem prostovoljno in samoiniciativno na noge postavila že veliko izvrstnih projektov, ki združujejo umetnost in družbeni aktivizem: gostovanje klovnov z rdečimi nosovi in zabavnimi predstavami v najbolj odročnih vaseh kubanske sierre, recimo, je že takšen projekt, ki osrečuje predvsem otroke, ki nimajo rednega dostopa do kulturnih vsebin, pa spodbujanje lokalnih obrnikov in rokodelcev, glasbeni festivali, festival udarnega rocka in punka (!), aktivistične umetniške intervencije v zaporih za mlade ženske. S to zadnjo skupino, ki jo vodita Arriel in Ian, si želimo v prihodnje ustvariti kubansko verzijo projekta Polne vreče zgodb, želimo, da bi mlade ženske, ki v kubanskih zaporih pristanejo predvsem zaradi prostitucije in politične oporečnosti, zapisale zgodbe in zašile vreče, ki bi pri nas, čez lužo, spregovorile o njihovih svetovih. Koliko pa pravzaprav vemo o tistem delu sveta?

Že smo staknili glave, nakravžlali  možgančke in že tečejo priprave za prve izvedbene poskuse. Sliši se lažje, kot je v resnici, saj je komunikacija s kubanskimi prijatelji zelo težka, interneta ni, telefoni stanejo cela premoženja, razdalje so ogromne, predvsem pa Kubancem zaradi blokade ZDA in večine zahodnega sveta primanjkuje materiala in surovin za vsakršno umetniško izražanje (no, pa tudi za preživetje). Kujemo torej načrt, s katerim bi Polne vreče zgodb na Kubo prinesle material (blago, tekstil, obleke), s Kube pa prinesle zgodbe. K sodelovanju še enkrat in še na tem mestu vabimo vse, ki imajo kakršno koli idejo, kako bi ta projekt lahko izvedli in razširili, iščemo seveda tudi finančne možnosti in podpore, projekte, razpise, kar je še tega.

Medtem pa delamo, mrežimo, se spodbujamo in veselimo … Naš prvi “nastop” na kubanski televiziji je že za nami, posnetek tudi imamo, a je prevelik, da bi ga lahko delili z vami na tej strani. Imamo pa fotografije prve predstavitve projekta na knjižnem sejmu v Havani, ko so naše vreče ponosno zaplapolale v trdnjavi Cabaña in so se spletle prve vezi s pisatelji, pesniki, aktivisti v tem popku sveta, kot pravi Jovanotti …

Mimogrede, za vse tiste, ki znate špansko in vas zanimajo malo drugačne novice s tega prelepega karibskega otoka: www.claustrofobias.com. Spletna stran odličnega pesnika in pisatelja Yunierja Riquenesa Garcíe . Pa veliko užitkov ob branju!

Hasta siempre.

(Foto: Daniele Croci)

No comments.

Leave a Reply