Ker umetnost potrebuje kritiko

Ker umetnost potrebuje kritiko

Prvo resno likovno podobo so Polne vreče zgodb dobile aprila 2009, ko se jih je lotila akademska kiparka Kaja, ki je našim vrečam dodala malo ekstravagance in poguma. Za nadgradnjo projekta je leta 2010 dobila tudi nagrado za trajnostni razvoj, ki jo podeljuje Sklad za razvoj kadrov in štipendije.

Kaja Kraner (1986) je likovna ustvarjalka, kritičarka in raziskovalka, ki trenutno obiskuje podiplomski študij kulturologije na Fakulteti za družbene vede Ljubljana, pri čemer stalno migrira iz Ljubljane v Jurovski Dol in obratno. Diplomirala je iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je večkrat prejela Prešernovo priznanje za posebne umetniške dosežke, v svoji diplomski nalogi pa se je ukvarjala s performativnimi umetniškimi praksami in ženskim telesom v likovni in sodobni vizualni umetnosti.

Umetniško ustvarja v medijih fotografije, videa in (video) instalacije; zanima jo povezava umetniškega medija, oblasti, diskurza in telesa. Leta 2009 je bila nominirana za nagrado Essl, na Alternative film/video festivalu 2009 v Beogradu je bila uvrščena na Listo pomembnih dosežkov festivala. Sodelovala je na Bienalu mladih umetnikov BJCEM v Skopju 2009, leta 2010 na festivalu Videoholica v Bolgariji ter večkrat razstavljala doma in na tujem.

Trenutno jo zanima predvsem teorija in sociologija umetnosti, s poudarkom na sodobnih umetniških praksah, svoje kritiške zapise o aktualnih sodobno-umetniških razstavah pa redno objavlja na straneh kulture v Večeru.

Ker verjamemo, da umetnost – kot vsaka druga stvar – nujno potrebuje kritiko, objavljamo nekaj njenih časopisnih zapisov, veseli, da “made in Jurovski Dol” prispeva svoj lonček h kritičnemu razumevanju sodobne umetnosti. Berite, obiskujte razstave, razmišljajte s svojo glavo!

Klik na kritike: AKC Metelkova mesto, Marko Jakše, Art Stays Ptuj, Lepo slikarstvo je za nami, Lepa igra, Bogdan Čobal, Tanja Ostojić, Svetovni dogodek mladih, Rebecca Horn, Nikoli več ne bom govorila o vojni, Marko Pogačnik, Sedanjost in prisotnost – ponovitev 1, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Apolonija Šušteršič, Jan Faber, Umetnost v javnem prostoru.

No comments.

Leave a Reply